Yrsel & Balansrubbningar

Även om jag arbetar väldigt mycket inom ortopedi där axlar är mitt särskilt fördjupade område men även inkluderar knän, höfter, fötter och övriga kroppen så har jag även fördjupat mig till stor del inom yrsel och balansrubbningar.

Jag har flertalet ÖNH-specialister, läkare, fysioterapeuter och vårdcentraler som skickar patienter till mig. Yrsel och balansrubbningar är något av det vanligaste att söka för inom primärvården men trots det finns det oerhört få personer inom vården som faktiskt arbetar med området och har samma brinnande intresse för området som jag har. Innan jag själv fick upp intresset för området kommer jag ihåg själv hur jag reagerade för t.ex fem år sedan när en patient nämnde att de hade besvär med yrsel, då försökte man helst fokusera på exempelvis kanske deras axelbesvär som de också sökte vård för, och liksom skyffla undan yrseln, bara på grund av att man då kände sig obekväm med att bemöta yrseln eftersom man inte visste hur man skulle bemöta det. Idag är den vård jag bedriver inom yrsel och balansrubbningar helt annorlunda.

Jag är även med i ett nationellt nätverk bestående av läkare och fysioterapeuter med särskilt intresse för yrsel och balansrubbningar. Den ångest, nedsättning av livskvalité, nacksmärtor och eventuellt depression och utmattning som långvarig yrsel kan leda till anser jag var något verkligt underbart att kunna hjälpa folk med då livet får en helt ny vändning när man hör att en patient blivit helt fri från sin yrsel. Här nedan listar jag lite kort information kring de olika yrseldiagnoserna och mina egna personliga erfarenheter av dessa.

BPPV (Benign Paroxysmal Positionell Vertigo) - Godartad lägesyrsel - Kristallsjuka
Den absolut vanligaste formen av yrseldiagnos, där kristaller har antingen spontant eller genom trauma mot huvudet, trillat ut från någon av de två hinnsäckar de annars befinner sig i inuti innerörat och sedan kommit ut i någon av de tre båggångarna. När de förflyttar sig inuti båggångarna i takt med att man samtidigt rör huvudet i olika riktningar så kommer yrseln att uppstå, när man sedan lugnar huvudrörelsen och kristallerna stannar upp i båggången så lugnar sig yrseln oftast. Därför brukar patienter med kristallsjuka ofta försöka undvika att röra så mycket på huvudet som möjligt. Även om diagnosen benämns som godartad så kan den för vissa vara väldigt hemsk att leva med, vissa får aldrig det bekräftat utan går med den kanske flertalet månader utan att bli behandlade. Detta i sin tur kan leda till yrsel, där nacken försöker stabilisera tillvaron och på så sätt påbörjar nacksmärtorna att uppstå. Vissa får en oro av att det är något annat som de har, som i sin tur kan leda till kraftigt ökad ångest. Majoriteten av alla patienter med kristallsjuka behandlar jag med så kallade behandlingsmanövrar på kliniken. Undersökning görs med videofrenzel för bästa diagnostik, och efter detta utförs korrekt manöverbehandling för respektive båggång som är påverkad.

PPPY (Persisterande Postural Perceptuell Yrsel)
Är en relativt nytillkommen diagnos som få har vetskap om dess existens inom vården och ännu mindre har kunskap om. Det är den vanligaste diagnosen bland unga, speciellt kvinnor. Kan utlösas av t.ex. en traumatisk händelse, en annan yrseldiagnos där man känner sig oroad över att man fått fel diagnos t.ex. som sedan övergår till kraftig ångest och att man sedan utvecklar en PPPY som följd av sin BPPV eller vestibularisneurit(virus på balansnerven) exempelvis. Diagnos ställs genom noggrant tagen anamnes, uteslutande av andra yrseldiagnoser först samt att samtliga diagnoskriterier kan uppfyllas. Det går att bli helt fri från sin yrsel vid PPPY, behandlingen omfattar exponeringsterapi, vestibulär rehab och SSRI/SNRI preparat.

Vestibularisneurit (Virus på balansnerven)
Virus på balansnerven låter i mångas öron väldigt alarmerande, det upplevs från många som oerhört traumatiskt när man får detta. Flera av de patienter jag haft med det har trott att de fått en stroke. Dock så är akut yrsel i majoriteten av fallen ofarligt och om vi pratar yrseldiagnoser så är det oftast en kristallsjuka (BPPV) eller ett virus på balansnerven (vestibularisneurit), kan också vara ett migränyrselanfall (vestibulär migrän). Självklart ska man alltid uppsöka sjukvård vid akut yrsel, och det jag skriver här ska ej ses som någon form av sjukvårdsrådgivning. Virus på balansnerven gör att en ena sidans balanssystem slås ut kan man säga, så att man exempelvis kan uppleva svårigheter att stå på höger ben om man haft en högersidig vestibularisneurit. I det akuta insjuknandet är det ofta kraftiga kräkningar och oförmåga att gå och majoriteten av de jag haft har uppgett att de fick krypa fram i sitt akuta insjuknande. Behandling hos mig på kliniken innebär alltid först en koll efter BPPV då vissa faktiskt kan få det efter en vestibularisneurit. Efter detta sker kontroll av balans, genomgång huruvida yrsel fortsatt förekommer och frågor kring hur ögonmotoriken upplevs av patienten. Jag har haft patienter som alla har sina olika problem efter en vestibularisneurit, vissa har endast balansproblem, andra har kvarstående yrsel och vissa har problem med ögonmotoriken då den vestibulo-ockulära reflexen (VOR) fått problem efteråt. Samtliga av dessa områden går att behandla med balansträning, vestibulär rehabilitering respektive VOR träning.

Vestibulär migrän (Migränyrsel)
Kan vara väldigt svårställd som diagnos, men har symtom som ofta kommer av olika triggers. Triggers för ett migränyrselanfall kan vara stress, sömnstörningar, hormonella förändringar, väderändringar, specifika lukter, ljus och kraftigt blinkande lysen, rökning, för lite eller för mycket koffein men även viss typ av mat och dryck. Vestibulär migrän kan vara ännu svårare att diagnostisera då ett anfall faktiskt kan utlösa lägesnystagmus. Det vill säga att du kan söka vård för din yrsel just under den tid du har ett anfall, bli undersökt för en kristallsjuka exempelvis och den som då undersöker dig kan se en tydlig nystagmus (ofrivilliga ögonrörelser) och missbedömer det hela som en kristallsjuka istället. Många tror att det vid vestibulär migrän ska vara förknippat med huvudvärk vid varje anfall, så är ej fallet. Man kan alltid ha bara anfall av yrsel helt enkelt. Det viktigaste vid behandlingen är att lokalisera den absolut störta triggern, enligt mina erfarenheter har det i flesta fall varit stress, kan vara både på det privata planet såväl som det yrkesmässiga. Utöver att lokalisera det som triggar yrselanfallen så kan man även behöva desensitisiering som innebär att man träna hjärnan på att utsätta sig för sådant som den tycker är jobbigt för att på så sätt blir mindre känslig för stimulit i framtiden. Det kan innebära allt från träning av vissa typer av ljud, ljus, rörliga bilder, specifika rörelser av kroppen som kan närmast liknas vid vestibulär rehab.